БОТЕВИ ДНИ 2016 г. - НЕ НА БОЛШЕВИШКИЯ СОЦИОПАТИЗЪМ
15459
15907
Print

Защо Ботевския организационен комитет / БОК /2016 г не трябва да се сраства с опасен политически идеализъм ? Става дума за скритото преклонение на болшинството от този му състав пред близкото /поне от 25 год. насам / организиране на честването на Ботеви дни и празници на Враца . Вероятно предишната ми публикация " БОК 2016 - Враца ", е очаровала едни , а други е разочаровала и вероятно разочарованията и очарованията ще продължат и след тази . Но трябва да кажа мнението на болшинството врачани , че постоянно във Враца , едни и същи хора / и като физиономии и като тип / удостояват с внимание , възможности и почит - едни и същи герои и злодеи , мишоци и бунтари , бюрократи и предприемачи , идеалисти и реалисти . И девалвираха културата и празничността във Враца . Нещо повече - Враца от дълги години / чрез " избрани "комитетаджии в БОК /, почита с еднаква / равна / почит и внимание и едните и другите ПОСТАВЯЙКИ ПОСТОЯННО ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО между свобода и зависимост , между можещ и неможещ , между харизматичност и отвратеност , между заслуги и служебни задължения , между социализъм и социализация , между човек и човекоподобно , между лидерство и кариеризъм , между почит и непочтеност . При това аз и болшинството врачани не вярваме на брътвежите прокарвани от известно време насам / нещастно дори филмирани / от разни льольовци, ЧЕ ВРАЦА Е ОБРЕЧЕНА И ПРОКЪЛНАТА , а съм на твърдото мнение , че това са отчаяни действия на социопатията / на хора неудовлетворени да блеснат и осребрят културните си възможности и морално - духовни "заслуги " към Враца и врачани /, върху напоителното поприще на врачанската недоправена демокрация. И ако врачани недоумяват , как този идеализъм може да бъде опасен , му отговарям , че с някои идеи и идеолози конституирани в БОК 2016 г. МОЖЕ !

Пък и когато е и популистко - политически също може ! В тази връзка още на първото заседание на БОК 2016 г. чух немотивирано предложение от зам . председателя на НС - Явор Хайтов , да предлага в програмата за Ботеви дни 2016 г. да се включи среща и сътрудничество между кмета на Враца Калин Каменов , който е и Председател на БОК 2016 г. с Боян Ботйов / европейски самозванец със синонимно име на лицето Боян БРЪНЧЕВ /- Председател на фондация " Христо Ботйов ". Да де но... в залата където заседавахме , ехидно се усмихваше на това популистко предложение журналиста Кирил Андровски , който малко преди това представи проекта си по издаването на " Ботев лист "2016г. и в който със сигурност щеше да представи разследващ материал на свои колеги , доказващ че същия този Боян Брънчев Ботйов НЯМА КРЪВНА ВРЪЗКА с рода на поета - революционер Христо Ботев. Ами ако това се допусне да се случи - на кого ще тежи моралната отговорност за този измамен популизъм ? При тези детерминирани от всеки комитетаджия идеи и контраидеи / по схемата - ние толкова си можем /за "осъществяване" от БОК2016 г. - Враца , съм убеден , че всеки врачанин би изпитал , нужда , НЕУСТОИМО ЖЕЛАНИЕ да захвърли от плещите си " пъстрите " одежди на КУЛТУРАТА и ЦИВИЛИЗАЦИЯТА и да се хвърли в мазохистична наслада на върха на БОТЕВАТА САБЯ дръзнала да посече не един и друг тиранин / физически и духовен / на отечеството ни. Тази лудост в релацията на светлината и сянката , съм убеден , че ще доосополи празничността с назначаването / а не с признаването както би трябвало да стане по много и обективни критерии /на беса човешки по " предложенията " за почетен гражданин - където сигурно ще изникнат десетки желаещи от "Ботевия род " / също като "активните борци срещу фашизма "които се пръкваха чак до 1989г. /наследници , разни имитатори и рецитатори , аниматори , дегустатори , декоратори и тем подобни "модератори на заслуги ", които без свян , срам и морал ще търсят лобисти в БОК2016г - Враца и ОбС - Враца / както неморално ставаше досега /да ги прогласуват за 1000 - те лева почетност , а не заради някакъв принос към Враца , врачани и тяхната многовековна културна и духовна идентичност . При такъв болшевишки рефлекс врачани доказано неоправдано са наказвани да носят измамната социална маска на културната традиция - особено , като се вгледа , какви " почетни граждани " са удостоявани за принос към Враца и врачани като - маршал Толбухин , Георги Димитров, Пеко Таков , Тано Цолов , Димо Дичев , Сава Гановски , Калиник , Румен Стоманярски , Илия Борисов , Румен Павлов. И впоследствие врачани са си плащали / дано сега пресечем това плащане /за тази лобистко - измамна културна маска на дехристиянизиращата ни се общност , която с еднаква неумолимост поставяше на врачани и игото , и кафявата чума и болшевизмът.

Друг такъв френетичен идеалист - даскал - артист , дрънкащ наляво и надясно една втръснала до безумие теза , хибридно надъхвана от комунистически врачански недоразумения , че поета революционер Христо Ботев е роден в едно село от Врачанска кааза , упорито се подбутва от " анонимни интелектуалци "срещу едни пари , да го облекат като Ботев и да го показват пред врачанските деца , като мечка на цигански панаир. Щяло да " ... бъде ного интересно децата да видят как е изглеждал Ботев". Друго си беше ако тоя народен артист и подбутващите го интелектуалци , се бяха запознали с критиката към големите в тоя бранш Иван Братанов / изиграл образа на Хр. Ботев в единствения филм " Свобода или смърт " / , Илия Добрев / изиграл ролята на Джингиби в първия филм за Левски " Апостолът в премеждие "/, и Максим Генчев / с неговия скорошен филм за Левски /. Те - големите в бранша си не можаха да вдъхновят духовно , емоционално , патриотично , национално нас българите да повярваме в духовната същност на националните ни герои чрез същата народопсихология , с която френетикът- даскал сега предлага срещу едни пари и с любителска подготовка ние да му повярваме . Благодаря любителю но не бих гласувал като врачанин да се осъществи тази чалга - постановка и чрез нея да стресирате психологически нашите врачански деца - нито с пари нито без пари . Защото съм сигурен че ако беше жив самия Хр. Ботев днес , по силата на демократичността на демокрацията нямаше ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ТАЗИ ДУХОВНА ПОТРЕБНОСТ , защото щеше да разбере , че СРЕЩУ ТАКАВА ЧАЛГАДЖИЙСКА КУЛТУРАЛНОСТ , каквато се налага от любители - надеждни и защитни механизми цивилизацията ни врачанска не е изнамерила. И щеше да сече със сабята си , до крак и с отвращение . Тези три примера на " ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕАЛИЗЪМ "психологически погледнато са преминавали конспиративно , в противоположности , под формата на гражданска емоционалност , които са били опасни като барут . Тези три примера илюстрират и безграничната влюбеност на комитетаджии и културтрегери , преминаваща в клоунада , правене на политика в културата не със знания и идеи а с чалга шоу и цирк . Защото целта е била да се отслаби врачанската култура , а някои " почетни граждани ", са били концентриран израз на антикултура , антисправедливост и антиморал . Това битие е превърнало Враца в царство на безкултурието , насилието и злото .

Врачанинът поради това днес е неудовлетворен от състоянието на културата , културните институции и морала . Враца днес е културно мъртва . За "едни пари ", болшевиките и тяхната власт са се слели с културната власт . А който упражнява културната власт у Враца , той се е домогвал до политическата. Днешната задача пред БОК 2016 - Враца , под ръководството на кмета Калин Каменов , е заложена в целта на " Ботеви дни 2016 г. "- Враца. - Културата във Враца не се измерва с пари и богатства , а със смисъл : - Културата във Враца , е предизвикателство , което се посреща всеки ден и трябва да го победим : - Културата във Враца е изпитание , което трябва да се преодолява успешно : - Културата във Враца е цел - преследваме я и още не сме я достигнали , и в това е смисълът да се НАДЯВАМЕ ! Впрочем и в предишната си публикация , показах , че и идеолозите и идеите за " Ботеви дни 2016 "са много постни , пълни с безцветност и врачанинът вече се дразни от унизителното положение да плаща за култура и да потребява ПОСРЕДСТВЕНОСТ. И за да привлечем и овладеем младите хора на Враца , ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ПРЕСЪЗДАВАМЕ РЕФЛЕКСИ ОТ МИНАЛОТО , А ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ БЪДЕЩЕТО. Затова на първо време кмета Калин Каменов тотално трябва да промени статута и лицата в " Обществен консултативен съвет по култура ". Трябва да инициира промяна в " Правилник за символите , празниците и наградите на Община Враца " , за да се избегне тегавото и унизително усещане за болшевишка почетност , тържественост и посредственост на " Ботеви дни 2016 г. " Защото въдворяването по ведомствен път на хуманни идеи и идеолози логично е довело до КУЛТУРА на господство и издевателство над врачани и гости на града . А точно днес е времето , когато Враца трябва да бъде културно очовечена и скоропостижно ДОБРОДЕТЕЛНА по еволюционен път . И защото социално - културната еволюция във Враца в последните 25 години доказателствено е изнасилвала и деформирала естествения ход на събитията .

 

Илиян Нисторов

 Икономист